Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Новини

Рада Європи

dt.ua

Четвер, 12 жовтня 2017, 14:28

Венеціанська комісія внесла правки до закону України про освіту

Рада Європи

У ПАРЄ проголосували за резолюцію щодо внесення змін до освітньої реформи України.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Парламентська асамблея Ради Європи проголосувала за резолюцію щодо освітньої реформи України. Резолюцію підтримали 82 делегати ПАРЄ, 11 висловилися проти, а 17 утрималися.

Як наголосили у ПАРЄ, новий український закон "Про освіту", який Верховна Рада прийняла 5 вересня цього року, не забезпечує права нацменшин навчатися рідною мовою та значно скорочує їхні права.

Відтак, під час розгляду цього закону Венеціанська комісія внесла до нього правки, які й підтримали члени асамблеї, зазначивши, що "держави, вживаючи заходів із просування офіційної мови, мають водночас вживати заходів щодо захисту та просування мов національних меншин.

ПАРЄ постановили українській владі переглянути питання про освіту мовою меншин. 

Зазначимо, обговорення українського закону в Парламентській асамблеї Ради Європи 12 жовтня ініціювали Польща та Угорщина. Його офіційно розкритикували Угорщина, Румунія, Болгарія та Росія. 

Йдеться про те, що, згідно з прийнятим законопроектом, національним меншинам в Україні гарантоване право для навчання рідними мовами у державних дошкільних закладах та початкових класах, а на наступному етапі основною мовою викладання має бути українська.

Також 26 жовтня у Львові відбудеться круглий стіл за участі польської меншини, посольства Польщі та Міносвіти щодо впровадження положень закону про освіту.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.