Спостерігачі не будуть присутні під час передачі окружкомами результатів виборів до ЦВК

Середа, 26 вересня 2012, 10:22

Члени Центральної виборчої комісії проголосували проти присутності спостерігачів під час затвердження порядку передачі окружкомами результатів виборів Верховної Ради України 28 жовтня.

 

У ході обговорення проекту постанови член ЦВК Ігор Жиденко вніс пропозицію доповнити проект низкою положень. Зокрема, він пропонував дозволити перебувати в такому приміщенні, крім системного адміністратора, операторів електронної системи «Вибори», голови окружкому й члена комісії, відповідального за перевірку протоколів, ще й кандидатам у депутати, їхнім довіреним особам, уповноваженим представникам партій, спостерігачам.

Ігор Жиденко мотивував свою ініціативу тим, що вона дасть змогу забезпечити прозорість і відкритість такої інформації для всіх охочих при її введенні в систему.

Члени комісії виступили проти подібної ініціативи.

Зокрема, Михайло Охендовський зазначив, що у разі прийняття такої пропозиції виникне ситуація, коли в невеликих за розміром приміщеннями перебуватиме необмежена кількість осіб, що заважатиме введенню даних в систему й збільшуватиме шанси помилок при введенні.

Крім того, він підкреслив, що це також буде дезорганізовувати роботу самої окружної комісії, а також що збільшення кількості присутніх осіб у такому приміщенні недоцільне, тому що система й без того має кілька рівнів захисту, які виключають можливість введення помилкової інформації.

Також члени ЦВК не підтримали пропозицію щодо необхідності роздруковувати введену в систему інформацію й вивішувати її на інформаційному стенді відповідної окружної комісії.

Мітки: Вибори 2012, спостерігач, ЦВК