Зміст статті

18 липня 2019

Микола Іщук: Маємо працювати так, щоб Україна стала передовим економічним і культурним центром Європи

Блог громадського та політичного діяча Миколи Іщука.

Громадський та політичний діяч Микола Іщук про національну ідею для України.

Завершуються виборчі перегони. Провів десятки зустрічей і розмов з сотнями виборців. Підводячи підсумок, хочу висловити глибоку повагу всім українцям, яким, передусім, болить доля рідної країни. На всіх зустрічах обов'язково до мене лунало питання про національну ідею для України. Насправді це питання про те, чи є шлях, який сьогодні може вивести нашу державу з кризи, об'єднати українців у боротьбі за кращу долю. Це питання про те, якою ми хочемо бачити нашу державу і що для того потрібно зробити.

Моя відповідь на це питання зрозуміла і прийнятна для абсолютної більшості українців: Україна має бути незалежною сильною європейською державою, в якій свято зберігаються українські національні культурні традиції, з повагою ставляться до працюючого українця і створюють умови для розвитку національної економіки. Україна – це держава вільних освічених людей, держава яка має потенціал для розвитку і для того, щоб захистити себе від будь-яких посягань на свою цілісність. Це висока мета і далека ціль на сьогодні. Але ми маємо працювати так, щоб Україна стала передовим економічним і культурним центром Європи.


Що потрібно для цього?

По-перше – подолати корупцію. Прізвища корупціонерів мають знати усі, отож їх треба озвучити, а до бази їхніх злочинів мусить мати доступ кожна людина. Ми повинні виховувати в українців усвідомлення того, що корупція – це тяжкий злочин, це загроза національній безпеці. Треба, щоб всі розуміли, що корупція вбиває національну економіку, культуру, освіту, медицину, позбавляє нас шансу на розвиток і щасливе життя. Лише непримиримість суспільства до корупції, безпощадна боротьба проти неї створять умови стрімкого економічного зростання, а відтак забезпечать можливість для зростання соціальних стандартів життя українців.

Отож друге наше важливе завдання – це розвиток національної української економіки. Необхідно зупинити відтік капіталу шляхом внесення запобіжників в законодавство та посилення боротьби з недобросовісними підприємцями. Терміново розробити ефективну державну програму переорієнтації української економіки на високотехнологічне та наукоємке виробництво з високим рівнем додаткової вартості. І це не просто розвиток ІТ-індустрії, необхідно модернізувати всі галузі української економіки, включно з аграрним сектором. Потрібно рішуче відмовитись від екстенсивного ведення сільського господарства, підтримати розвиток сімейного фермерства, скотарства, городництва. Українські виробники мають отримати преференції під час здійснення державних закупівель. Державні закупівлі – це мільярди гривень. Коли ми наведемо лад в державних закупівлях, коли кошти українських платників податків використовуватимуться для українського товаровиробника, тоді створиться механізм поповнення бюджету України за рахунок цього ж самого бюджету. І ми одразу побачимо, як почне змінюватися ситуація в державі.

Третій напрям – Українська держава має бути соціальноорієнтованою і соціальновідповідальною. Турбота про молодь, про тих, хто не може дати собі самостійно раду в житті, про людей похилого віку – це поважна українська традиція, нехтування якою може призвести до руйнації всіх наших цінностей.

Будувати країну так, аби європейський україноцентризм став реальністю – це і є велика мета української національної ідеї. А для цього повинні пройти до парламенту сильні, професійні і надійні політики – патріоти з досвідом, точно не "кнопкодави". Мають прийти до влади ті політики, які переживають за український народ, за українську економіку, за європейську Україну!

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.