Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Підтримка впровадження реформ місцевого самоврядування

wz.lviv.ua

П'ятниця, 6 вересня 2019, 13:21

Польща надала Україні фінансову допомогу на розвиток в сумі 250 млн євро

Підтримка впровадження реформ місцевого самоврядування

Протягом 2005-2018 рр. Польща надала Україні фінансову допомогу на розвиток в сумі близько 250 млн євро.

Про це повідомив директор Департаменту cпівпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща Гжегож Корчинський вчора, 5 вересня, у Львові.

"Україна – пріоритетна держава польської співпраці для розвитку з 2005 року. Загальна сума офіційної допомоги для розвитку у 2005-2018 роках становила майже 250 млн євро. У 2005-2018 роках МЗС Польщі координував реалізацію понад 800 проектів для розвитку в Україні. До сьогодні МЗС РП затвердило для фінансування понад 30 проектів, які реалізуються в 2019 році" – розповів він.  

Серед пріоритетів польської допомоги Україні – розвиток місцевого самоврядування, підтримка процесів децентралізації, допомога малому та середньому бізнесу, рятівним службам, а також соціальні проекти для внутрішньо переміщеним особіб і особам, які постраждали від конфлікту на Сході України.

Одним із центральних проектів, який реалізовувався в 2018-2019 роках, був проект "Підтримка впровадження реформ місцевого самоврядування – впровадження патрисипативної моделі стратегічного планування в громадах Північної. Центральної та західної України". Він завершився дводенною конференцією у Львові, на якій представники 20 громад з п'яти областей України – Полтавської, Київської, Львівської, Сумської та Чернігівської, а також експерти із Польщі представили стратегії розвитку, розроблені на базі рекомендацій польських експертів.

Проект реалізовував Фонд Розвитку Місцевої Демократії (Польща) за участі регіональних партнерів в Україні: ГО "Європейський діалог" (Львів), "Творчий центр ТЦК" (Київ), Сіверський інститут регіональних досліджень (Чернігів), Бюро аналізу політики (Суми), Благодійна організація "Фонд регіонального та місцевого розвитку "Синергія" (Полтава).

Проект співфінансовано в рамках співпраці у сфері розвитку "Польська допомога" Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

У межах проекту в 20 об'єднаних територіальних громадах було проведено партисипативне стратегічне планування, зокрема в Мостиській міській раді, Солонківській ОТГ, Грабовецькій ОТГ та Рудківській ОТГ Львівської області.

Учасників конференції привітав перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус.

"Нам потрібно розуміти, коли і як закінчиться децентралізація в країні і побачити, у якому напрямку ми рухаємося. Ми уважно вивчаємо досвід наших польських колег, обмінюємося різними думками, які, я переконаний, допоможуть нам в подальшому" – зазначив він.

Голова правління Фонду розвитку місцевої демократії Цезари Трутковський розповів:

"Фонд допомагає Україні впроваджувати базові реформи децентралізації. У рамках цього та інших проектів, які реалізуються, допомагаємо новоствореним ОТГ в їхніх перших кроках самостійної діяльності. З нашого міжнародного досвіду, за результатами дослідження, яке ми проводили у громадах України, бачимо, що ця реформа є результативною. Мешканці щоденно відчувають зміни, які відбуваються у громадах, і найголовніше, що вони відчувають, що умови життя у своїх громадах можна покращити".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.