Зміст статті

31 грудня 2021Єлизавета Баурда

Фестиваль молодого мистецтва ЩоЯкНай

Митці малювали, музиканти джемилися, а відвідувачі кайфували.

16-18 грудня на Fest Republic відбулася одна з найсміливіших мистецьких акцій у Львові – фестиваль молодого мистецтва "ЩоЯкНай". 

Студенти Львівської Національної Академії Мистецтв (ЛНАМ) вирішили заявити про свою роль у культурному житті Львова через скульптури, живопис, інсталяції, поезію та перформанси. Митці малювали, музиканти джемилися, а відвідувачі кайфували.

Організаторка Анастасія Струк висловилася про мету створення фесту: "Львів називають культурною столицею, хоча це давно не зовсім так. Тут роблять чимало концертів, культурних подій, але завжди ніби за одним і тим ж сценарієм. Хочеться дати молодій творчій крові ресурси реалізуватися, хочеться, щоб усі перезнайомилися та далі робили двіж, адже у Львові багато надзвичайних крутих молодих митців."

Мистецький вінегрет

На фесті змішалися всі види мистецтва – це те, що відрізняє "ЩоЯкНай" від інших культурних подій Львова. Одним із найяскравіших перформансів була хіп-хоп симфонія. Під акомпанемент класичної музики та хіп-хоп бітів поєдналося раніше непоєднуване: балет і сучасний танець. Балерина ритмічно виконувала піруети, хіп-хоп і Моцарт зливалися в одну нестандартну композицію. "ЩоЯкНай" довів, що не варто цуратися класики, навпаки, круто осучаснювати її, дивитися під іншим кутом.

Відвідувачів фесту також сильно розкачав мистецько-музичний джем. На відміну від хіп-хоп симфонії, якою всі просто милувалися, джем дав потужний поштовх для початку "ЩоЯкНай". Студенти й випускники ЛНАМ творили свої картини на скляних полотнах під звуки барабанів, гітар, діджейських бітів та спів вокалістів. Цікаво, що цей перформанс будувався на імпровізації. Митці підтанцьовували, музиканти час від часу змінювали ритм, а в авдиторії горіли очі від мистецького вінегрету. Поєднання різних видів мистецтва в один двіж – фішка першого "ЩоЯкНай".

Виставка

Від різноманіття стилів, кольорів та форм в роботах студентів ЛНАМ розбігалися очі. Кожен відвідувач міг знайти те, що йому до душі. Пейзажі, фотографії, абстракція, колажі, скульптури – все перепліталося, викликало емоції, стимулювало уяву. Щоб детально роздивитися всі роботи не вистачило б і декілька годин, тому протягом трьох днів відвідувачі фесту ще раз й ще раз поверталися до яскравих полотен.

Студент 6 курсу ЛНАМ, Олекса Мельник, прокоментував свої інсталяції: "Це можна трактувати як свідомість, можна як енергію. Моєю основною метою було вийти за рамки матерії та показати живу складову простору, який її наповнює. Світло тут виступає як метафора".

Цікавеньке

Молоді митці не обмежилися виставкою та перформансами. На "ЩоЯкНай" відбулося читання імерсивної поезії. Не всі відвідувачі змогли зрозуміти та оцінити творчість письменників, але це точно було щось незвичайне. Варто згадати й панельну дискусію про Львів як культурну столицю, яка додала фесту трохи серйозності та спонукала творчу молодь задуматися про майбутнє.

"ЩоЯкНай" змінює та буде змінювати застарілі уявлення про культуру та мистецтво у Львові. Показати свою творчість всій культурній тусовці міста – це величезний крок вперед у розвитку молодих митців. Мисткиня Анастасія Батабамс прокоментувала "ЩоЯкНай" так: "Можливість виставити свої роботи – це ніби двері у майбутнє. Фестиваль – це тільки початок, одні з дверей, які я відчинила". Культурне життя Львова не стоїть на місці, нове покоління об'єднується та робить неймовірно круті події. Майбутнє культурної столиці точно в надійних руках.

Репортаж створений в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст статті не обов'язково зображає погляди ЄС.

Автор: Єлизавета Баурда

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.