Угоду про асоціацію буде ратифіковано 16 вересня

П'ятниця, 12 вересня 2014, 11:08

Президент України Петро Порошенко розповів, що Верховна Рада ратифікує Угоду про асоціацію між Україною та Євросоюзом 16 вересня.

Про це він повідомив, виступаючи на 11-ї щорічній Ялтинській Європейській Стратегії (YES), яка нині відбувається у Києві, передає "Голос України".

Президент Європарламенту Мартін Шульц, котрий теж є гостем YES, підтвердив, що ратифікація відбуватиметься синхронно в українському і європейському парламентах.

Нагадаємо, напередодні Росія представила Києву і Брюсселю список своїх вимог щодо зміни підписаної Угоди про асоціацію Україна-ЄС. При цьому Росія наполягає на їх пакетному прийнятті, ще до ратифікації Угоди парламентами. Документ з довгою назвою "Пропозиції російської сторони щодо внесення поправок Угоди про асоціацію між ЄС та державами -- членами ЄС з одного боку та Україною з іншого боку в цілях мінімізації ризиків, що виникають від набрання чинності зазначеної угоди" вмістився на 60 сторінках. Аналіз документа свідчить, що Росія хоче виключити з взаємної лібералізації торгівлі України з ЄС (відмовитися від скасування або значного зменшення імпортних мит -- ред.) ряд товарів -- всього 2376 тарифних ліній з 11600, зазначених в Угоді про асоціацію. Тобто, Москва пропонує Києву і Брюсселю вилучити з їх вільної торгівлі більше 20% товарів.

Обгрунтованість таких вимог Москви сьогодні у Брюсселі обговорюватиме міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час тристоронньої зустрічі Україна-ЄС-Росія щодо імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 уряд Азарова відмовився від угоди про Асоціацію з ЄС.

Мітки: Петро Порошенко, угода про асоціацію