МОЗ оновило стандарти медичної допомоги пацієнтам з Covid-19

П'ятниця, 10 вересня 2021, 09:59

Відтепер контактні вакциновані особи за відсутності симптомів коронавірусу можуть не самоізолюватися.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я.

МОЗ оновило стандарт надання медичної допомоги "Коронавірусна інфекція", який актуалізується майже щомісяця, з урахуванням оновлених рекомендацій ВООЗ, СDC, ЕCDC.

Відтепер лікар, який надає медичну допомогу в амбулаторних умовах, повинен інформувати центр контролю та профілактики захворювань МОЗ за адміністративно-територіальною належністю про результат лікування та припинення самоізоляції осіб, які підлягали визначенню підтвердженого випадку Covid-19, не пізніше ніж через 1 день від дати, коли він стане відомим. Раніше у лікарів на це було три дні.

Також контактні вакциновані особи можуть не йти на самоізоляцію, якщо симптоми Covid-19 відсутні.

Контактні особи, які отримали повний курс вакцинації, а також ті, хто перехворів на Covid-19 протягом останніх 6 місяців (з документальним підтвердженням), за відсутності симптомів не мають самоізолюватися. Якщо ж симптоми Covid-19 з’являються, особа має пройти обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2. Якщо він позитивний, особи вживаються всі заходи як до такої, яка має Covid-19.

Моніторинг та спостереження за контактними особами встановлюється на період 14 днів від останнього контакту із підтвердженим або ймовірним випадком, незалежно від того, чи була контактна особа вакцинована проти Covid-19, чи ні.

Натомість контактні нещеплені особи, незалежно від того є в них симптоми чи немає, мають пройти тестування на 5-7 день після контакту та перебувати на самоізоляції. Припинити самоізоляцію можна при отриманні негативного результату тесту.

Нагадаємо, у березні 2020 року у МОЗ затвердили оновлений алгоритм надання медичної допомоги хворим на коронавірус.

Додамо, Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій найближчим часом розгляне встановлення "жовтого" рівня епідеміологічної небезпеки на території всієї України.

А Міністерство охорони здоров'я готує технічне рішення щодо видачі "зеленого" внутрішнього сертифіката про повну вакцинацію проти Covid-19 та "жовтого" сертифіката про отримання першої дози вакцини.

Мітки: COVID-19, коронавірус, медична допомога, Міністерство охорони здоров'я, МОЗ України, новини львова