У садового кумпеля Фрідмана арештували активів на 12 мільярдів

Вівторок, 17 травня 2022, 11:53

Суд заарештував активи кіпрських компаній російського мільярдера Михайла Фрідмана та його партнерів вартістю 12 мільярдів гривень.

Про це повідомляє генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на своїй сторінці у Фейсбуці.

Суд наклав арешт на активи кіпрських компаній російського олігарха, уродженця Львова, Михайла Фрідмана на понад 12,4 млрд грн, через які він володіє Альфа Банком.

"Арештовані активи російського олігарха Фрідмана в Альфа Банку на понад 12,4 млрд грн. Це цінні папери кіпрських компаній афілійованих із бізнесменом, які були на рахунках в банку. Раніше, також за клопотанням прокурорів Офісу Генпрокурора, були арештовані 469 млн грн коштів з рахунків у Альфа Банку, які вже готувались до виведення в Росію. При цьому з легалізацією особливо не "заморочувались". Наприклад, оформили удаваний правочин, за яким за космічну суму придбали фірму з копійчаним статутним капіталом" – заявила Венедіктова.

За її словами, російський олігарх та бізнесмени через підконтрольні кіпрські компанії та належну їм банківську установу, до війни й упродовж збройної агресії РФ проти України, легалізували активи цих компаній на 1,1 млрд грн.

 

Нагадаємо, що головою Наглядової ради Консорціуму "Альфа-Груп" є російський мільярдер, уродженець Львова Михайло Фрідман, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня санкції проти нього запровадила й Велика Британія.

Ще на початку березня Михайло Фрідман заявив, що передасть свою частку в Альфа Банку особам-резидентам України, яких погодить Національний банк. У квітні він обрав довірену особу, яка розпоряджатиметься його акціями у Альфа-Банку Україна.

Раніше Фрідман надіслав своїм працівникам лист, в якому засудив вторгнення Росії до України, а російський бізнесмен Пьотр Авен, який разом з Фрідманом є співвласником Альфа Банку та інвесткомпанії LetterOne, заявив, що оскаржуватиме санкції, які запровадив проти нього Євросоюз та Велика Британія.

Українська філія російського банку Альфа-Банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Мітки: Альфа-Банк, Ірина Венедіктова, Михайло Фрідман, новини львова