Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Львів

Неділя, 17 грудня 2023, 10:55

Львівський історичний ареал отримав судове підтвердження

Львів

Мінкульт не розкриває інформації про сторону, яка програла.

Верховний суд України визнав наявність історичного ареалу у Львові та обов'язок дотримуватися закону про охорону культурної спадщини. 

"Завдяки професійній роботі юридичного департаменту Міністерства культури та інформаційної політики, Верховний суд повністю підтримав позицію МКІП, підтвердивши правомірність судової практики щодо наявності історичного ареалу у місті Львів", – йдеться у повідомленні.

Це рішення було прийнято за позовом Міністерства культури та інформаційної політики до міської ради Львова та деяких приватних осіб, які планували здійснювати будівництво на території історичного ареалу.

Зокрема суд постановив, що містобудівельні суб'єкти повинні дотримуватися обмежень і вимог, встановлених законодавством про охорону культурної спадщини. Це стосується містобудівної діяльності на території, яка належить до історичного ареалу та його буферної зони згідно з історико-містобудівним планом міста Львова.

Також було вказано, що незатвердження науково-проєктної документації щодо визначення меж історичного ареалу не впливає на правовий статус території, яка є об’єктом культурної спадщини, і не звільняє її від державного захисту. 

Нагадаємо, історичний ареал - це частина міста, яка має високу історичну, культурну та містобудівну цінність. Він охоплює пам'ятки архітектури, мистецтва, історії, а також традиційні форми життя та діяльності населення. Історичний ареал Львова був визначений у 1998 році за історико-містобудівним планом міста, але не був належним чином затверджений та оголошений.

Нагадаємо, у жовтні 2021 року виконком Львівської міськради погодив межі історичного ареалу Львова, які охоплюють понад 2,3 тисячі гектарів.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.