Вселенський патріарх Варфоломій оприлюднив томос про автокефалію ПЦУ

Вівторок, 15 січня 2019, 11:10

Згідно з документом Православна церква України не може самостійно виробляти миро для богослужінь.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Сьогодні, 15 січня, Вселенський патріархат в Стамбулі представив текст томосу про автокефалію Православної церкви України. Текст документу опубліковано англійською, грецькою і українською мовами.

"Ми визнаємо і встановлюємо у межах території України автокефальну церкву нашою духовною дочкою і закликаємо всі світові Православні церкви визнавати її, як сестру, і згадувати під ім'ям "найсвятіша церква України", як таку, яка має своєю кафедрою історичне місто Київ і не може ставити єпископів або засновувати парафії за межами держави. І ми надаємо їй привілеї і всі суверенні права, що належать автокефальній церковній владі" – йдеться в документі

Вселенський патріархат зберігає у своїй юрисдикції всі підлеглі йому храми і монастирі на території України, всі значні питання Православна церква України повинна вирішувати через Константинополь. Крім того, ПЦУ не може самостійно виробляти миро для богослужінь.

Згідно з текстом томосу, автокефальна церква України визнає головою святійший апостольський і Вселенський патріарший престол, як і інші патріархи і предстоятелі.

Нагадаємо, що 5 січня Вселенський Патріарх Варфоломій підписав Томос для Православної Церкви в Україні.

Зазначимо, 15 грудня Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України. Ще 12 жовтня Священний Синод ухвалив рішення про надання Томосу про автокефалію Української Помісної Православної Церкви.

Мітки: новини львова, Православна Церква України, Томос