Зміст статті

6 червня 2018Леся Заморська

Яна Шкуратова: Моя мрія – це суспільство відповідальних, небайдужих людей, які щодня змінюють життя на краще

Проект "Яскрава ідея в її руках"

Волонтерка з Тернополя Яна Шкуратова допомагає переселенцям, багатодітним родинам, пенсіонерам та малозабезпеченим. Створила Соціальний гардероб "ОдежиНА" і хоче відкрити Благодійний магазин "BLAGOдать".

Найдорожча цінність – довіра людей

Колишній луганчанці, а теперішній тернополянці Яні Шкуратовій 30 років. Військові дії на сході України кардинально змінили її життя і громадянську позицію. Тепер вона волонтер, представник громадської організації "Луганська правозахисна група", координатор Колл-центру переселенців, ініціатор соціальних проектів для постраждалих від збройного конфлікту. Яна відкрила Соціальний гардероб "ОдежиНА", вона є заступником керівника проекту, спрямованого на згуртування громади "Файне єднає".

Своїм прикладом волонтерка надихає інших переселенців, які хочуть залишитися у Тернополі. Для неї найдорожчою цінністю є довіра людей. За майже чотири роки мирного життя у Тернополі Яна Шкуратова настільки полюбила це місто, що вирішила залишитися тут назавжди і докласти максимум зусиль для того, щоб місцеві жителі сприймали переселенців не як тягар, а як новий ресурс. Жінка говорить, що тепер не уявляє свого життя без цього міста.

Яна Шкуратова (фото: Андрій Пуршак)

Мрії зруйнувала війна

Яна Шкуратова закінчила Київський університет за спеціальністю "Менеджмент організації та митна справа", має досвід підприємницької діяльності у сфері роздрібної торгівлі. Упродовж п'яти років вони разом із чоловіком займалися реалізацією стоматологічних матеріалів та обладнання. "У Луганську функціонував наш магазин з послугою доставки товарів клієнтам і була налагоджена логістична робота по цілій Луганській області. Ми довозили розхідні матеріалів та обладнання, – розповідає жінка, – клієнтами були не тільки лікарі-стоматологи, приватні стоматологічні клініки, а також державні стоматологічні поліклініки міста Луганська та області".

Фірма Шкуратових була дилером п'яти торгівельних марок і ексклюзивним представником двох із них в регіоні. Станом на 2014 рік підприємство успішно розвивалось, розширювалось, було прибутковим. Та одного дня всі їхні мрії миттєво зруйнувала війна, молода родина кинула все і переїхала у Західну Україну, в Тернопіль.

Яна Шкуратова (фото: Володимир Дубас)

"Я вже навіть думаю українською…"

У Тернополі в Яни та Юрія Шкуратових народився син Лука. Зараз він почав відвідувати дитсадочок, а його старший братик Гліб пішов у перший клас. "Я не могла сидіти вдома, склавши руки, чекаючи, що хтось для нас щось зробить, – розповідає молода жінка, – завдяки підтримці місцевих небайдужих жителів, просто добрих людей, ми тут вижили, але треба було починати працювати й самій. Я влаштувалася на роботу в магазин села Острів і дуже скоро вивчила українську мову. Спочатку я говорила російською, але дуже хотіла навчитися української. В сім'ї ми спілкувались російською, але я зауважила, що вже навіть думаю українською, тому вдома говорю з дітьми українською".

Яна Шкуратова (фото: Андрій Пуршак)

Колл-центр і проект "Файне єднає"

Волонтерством Яна почала займатися у 2016 році. Спочатку допомагала внутрішньо переміщеним особам, оскільки сама є переселенкою. Була координатором Колл-центру для переселенців Тернопільщини, представником Луганської правозахисної групи в місті Тернополі й регіональним координатором "Громадської платформи захисту прав постраждалих від збройного конфлікту в Україні" у Тернополі та Тернопільській області. Спільно з Тернопільською обласною дитячою бібліотекою Яна Шкуратова реалізовує проект "Файне єднає", в межах якого заплановано близько 70 заходів, які зараз успішно проводяться. Це, зокрема, різноманітні майстер-класи, навчання комп'ютерної грамотності, психологічні та юридичні консультації та семінари, міжрегіональні скайп-конференції, виставки, вистави тощо.

команда Яни Шкуратової (фото: Андрій Пуршак)

Соціальний гардероб "ОдежиНА" і благодійний магазин "BLAGOдать"

Зараз Яна хоче розпочати власну справу – створити соціальне підприємство, від діяльності якого не лише вона буде отримувати прибуток, а ще й вирішуватимуться певні соціальні проблеми. Коли жінка почула про благодійні магазини, то й сама захотіла відкрити такий. Для реалізації цієї ідеї їй не вистачає якісного бізнес-плану та фінансової підтримки. Тому волонтерка й вирішила взяти участь у проекті "Яскрава ідея в її руках". Вона сподівається, що отримає не тільки необхідні знання, індивідуальні консультації бізнес-тренера, професійну допомогу в написанні бізнес-плану, а ще й розраховує отримати фінансову підтримку.

Яна Шкуратова хоче відкрити в Тернополі перший благодійний магазин "BLAGOдать", в якому має намір працевлаштувати людей виключно із соціально незахищених категорій. У магазині реалізовуватимуть одяг, взуття, аксесуари та інші речі, що були в користуванні. Їх отримуватимуть як благодійну допомогу від місцевих мешканців, власників магазинів, відомих осіб та інших небайдужих громадян. Хочуть продавати приблизно 20% усіх отриманих речей, решту 80% мають намір безкоштовно передавати потребуючим у Соціальний гардероб "ОдежиНА". Також у магазині продаватимуть вироби ручної роботи людей з особливими потребами та соціально вразливих категорій громадян. Це суттєво підтримає їх як матеріально, так і морально.

Благодійний магазин "BLAGOдать" займатиметься також ремонтом одягу. Ця послуга буде платною, але безкоштовно лагодитимуть одяг внутрішньо переміщеним особам, людям з особливими потребами, пенсіонерам. Також у магазині проводитимуть невеличкі тренінги і воркшопи для 10-15 осіб на екологічну тематику, про моду і стиль, соціальне підприємництво. Ще однією важливою складовою ідеї Яни Шкуратової є те, що 40% від прибутку йтиме на  реінвестування, у розвиток даного соціального підприємства та на підтримку інших соціально корисних ідей та ініціатив.

Це, зокрема, утримання Соціального гардеробу "ОдежиНА", в якому лише за три місяці – з кінця грудня 2017 до початку квітня 2018 р. більше 1200 соціально вразливих сімей отримали допомогу у вигляді одягу, взуття, іграшок, посуду, постільної білизни тощо, загальною вагою понад 7 тонн. Задля якнайшвидшого здійснення своєї мрії Яна готова багато працювати. Вона вже зареєструвалася фізичною особою-підприємцем і зараз займається реєстрацією громадської організації. Набрала персонал, має для магазину оргтехніку, необхідне обладнання, меблі для ремонту одягу, 300 вішаків.

Є попередні домовленості з людьми, які надаватимуть свої вироби ручної роботи для реалізації та проводитимуть майстер-класи. Яна говорить: "Я розумію, що ми можемо робити набагато більше, ніж зараз.  Наразі ми працюємо без жодного додаткового фінансування. Я хочу надихнути інших своїм прикладом. Для мене лідер – це не той, хто веде за собою, а той, хто є прикладом дії. Моя мрія – це суспільство відповідальних, небайдужих людей, які щодня змінюють життя на краще".

Репортаж створено у рамках проекту "Яскрава ідея в її руках", який виконує львівська громадська організація "Центр соціальних ініціатив "АТОМ" за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва SDC.

8 червня о 12.00 у Національному музеї історії України у Києві відбудеться відкриття виставки фотопортретів волонтерок-учасниць проекту "Яскрава ідея в її руках", про діяльність яких читачі "Варіантів" вже мали змогу прочитати репортажі. Фотопортрети 16 жінок-волонтерок з різних міст України виконали львівські фотохудожники Володимир Дубас та Сергій Неупокоєв.  Фотовиставка після експонування у Києві, відвідає рідні міста учасниць проекту: Лебедин, Сєверодонецьк, Чугуїв, Дніпро, Кривий Ріг, Луцьк, Черкаси, Тернопіль, Львів.


попередні тексти проекту

Світлана і тисячі її волонтерів

"Особливий дотик" волонтерки з Кривого Рогу

Рецепт успіху від черкаської волонтерки

Гендерно-чутлива модель автошколи від луцької волонтерки

Інтелектуальне волонтерство студентки Могилянки

Світлана Альошина вчить дітей творити добро

Людмила Білека: Вчасно надана допомога рятує життя

"Veterano service": як волонтерка допомагає початківцям-бізнесменам, які пройшли війну

Втілювати мрії допомагає дітям волонтерка з Дніпра

Захисниця тих, хто не може сам попросити про допомогу

Богдана Неборак: Мрію створити організацію, яка захищатиме права українських письменників і перекладачів

Оксана Левицька: Після Майдану з'явилося гостре відчуття причетності до всього, що відбувається в Україні

Раїса Кадирова об'єднує дітей задля творчості

Марина Венеціанова: Людям потрібно давати не конкретні блага, а створювати умови для розвитку

Автор: Леся Заморська

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.