Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівське бюро безоплатної правової допомоги

Понеділок, 13 квітня 2020, 10:50

Не потрібно плутати надзвичайний стан і надзвичайну ситуацію – юристи Львівського бюро безоплатної правової допомоги

Львівське бюро безоплатної правової допомоги

Львівські юристи розповіли про різницю між надзвичайним станом та надзвичайною ситуацією, а також роз’яснили правила та обмеження, які діють на час карантину.  

Як пояснили юристи Львівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, в Україні до 24 квітня запровадили режим надзвичайної ситуації, однак необхідно розрізняти, що таке надзвичайна ситуація та надзвичайний стан.

Зокрема, правовий режим надзвичайного стану в Україні регулює Закон України «Про правовий режим надзвичайного стану» від 16 березня 2000 р. Він може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, при спробі захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства і передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, а також допускає тимчасове обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Метою введення надзвичайного стану є усунення небезпеки та вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим.

Надзвичайний стан може бути введений в разі: виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, що створюють загрозу життю і здоров’ю значних верств населення; здійснення масових терористичних актів; виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, захоплення важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів влади; виникнення масових безпорядків, що супроводжуються насильством над громадянами; спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу шляхом насильства; масового переходу державного кордону з території суміжних держав; необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

«Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб і не більш як 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений Президентом України, але не більш як на 30 діб. Указ Президента України про продовження дії надзвичайного стану набирає чинності після його затвердження Верховною Радою України» – розповіли у Львівському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Режим надзвичайного стану вводиться тільки указом президента при виникненні надзвичайних ситуацій не нижче загальнодержавного рівня. Натомість рішення про введення надзвичайної ситуації ухвалюється на рівні місцевих рад, ДСНС, а також на рівні уряду – в залежності від її класифікації.

Під час надзвичайного стану допускається тимчасове обмеження конституційних прав і свобод людини й порушника можуть притягнути до відповідальності. Органи влади мають право: перекривати дороги, забороняти дію партій та громадських організацій, вилучати особисте майно, користуватися майном приватних підприємств, оглядати речі, автомобілі, житло, проводити мобілізацію. Забороняється лише змінювати Конституцію України  і проводити вибори, обмежувати повноваження президента, народних депутатів, Кабміну, органів місцевої влади, прокуратури, судів і правоохоронних органів.

Однак у разі введення надзвичайної ситуації більшість обмежувальних заходів мають рекомендаційний характер і їхнє виконання залежить від конкретної людини, а відповідальність за порушення не передбачається.

«На території України оголошено надзвичайну ситуацію державного рівня до 24 квітня 2020 року, а також встановлено відповідальність за порушення правил карантину, що карається штрафом від однієї (17 000 грн) до двох тисяч (34 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак для посадовців штраф від двох (34 000 грн) до десяти тисяч (170 000 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – пояснили у місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відтак, з 6 квітня введено в дію такі заборони:

-        Перебування в громадських місцях без маски чи респіратора;

-        Переміщення групою осіб більш дві особи (крім випадків службової необхідності та супроводження дітей);

-        Перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків;

-        Відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон (крім вигулу домашніх тварин однією особою та у випадку службової необхідності);

-        Відвідування спортивних та дитячих майданчиків;

-        Перебування на вулицях без документів, що посвідчують особу;

-        Самовільне залишення місць обсервації (ізоляції), тощо.

Крім цього, ще 2 квітня уряд прийняв постанову, якою встановив на час карантину правила та обмеження для автомобілістів. Зокрема, автомобілістам дозволено:

-        користуватися авто, за винятком тих території, в’їзд до яких обмежено чи заборонено;

-        перевозити в легковому авто пасажирів, кількість яких обмежена технічними характеристиками авто;

-        перебувати в автомобілі без маски;

-        заправляти своє авто на АЗС і харчуватися на АЗС;

-        мити та ремонтувати своє авто самостійно;

-        ремонтувати своє авто на СТО, віддавати його на сервіс;

-        купувати нові автомобілі та автозапчастини;

-        брати авто в оренду;

-        сертифікувати транспортний засіб чи ГБУ (газовобалонна установка);

-        застрахувати своє авто чи оформити документи для відшкодування при страховому випадку (найчастіше онлайн);

Однак, діють й обмеження: заборонено користуватись авто на відстані більше 2 км від дому особам, які потребують самоізоляції; пересуватись в авто більше, ніж двом дорослим людям (не рахуючи дітей віком до 14 років); виїжджати в міста чи села, які визнані осередком коронавірусу; уупувати вживані автомобілі (їх неможливо належним чином зареєструвати, хоча оформити договір купівлі-продажу можна).

Нагадаємо, Кабінет Міністрів ще на початку квітня прийняв постанову, згідно із якою з 6 квітня в Україні заборонили ходити вулицями без паспорта та групою більше, ніж двоє, заборонили відвідувати парки і ходити у магазини без маски, а людям на самоізоляції та пенсіонерам дозволили виходити у магазини на відстань до двох кілометрів від дому.

Додамо, 25 березня Кабінет міністрів продовжив карантин в Україні до 24 квітня, а також ввів режим надзвичайної ситуації на всій території країни. З 24 березня на Львівщині ввели режим надзвичайної ситуації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.